A joghurt és az egészség

Az utóbbi időben az egészséges életmód terjedésével egyre nő a joghurtfogyasztás is. Az alábbiakban a Shinshu Egyetem (Japán) mezőgazdasági karának munkatársa, Akioshi Hoszono professzor véleményét kértük a joghurt egészséges hatásairól és dietetikai szerepéről.

Honnan származik a joghurt?

A joghurt manapság szerte a világon elterjedt tejtermék, amit a hajdani időkben egyes török törzsek készítettek először. Ezért a Balkán-félszigetet tekinthetjük a joghurt szülőföldjének. A korabeli forrásokból tudjuk, hogy a török népek nemcsak készítették és fogyasztották ezt a kellemes táplálékot, hanem isteneiknek és istennőiknek is áldozták oltalmuk reményében. Egykor a joghurt elnevezése opuszkalam vagy okszigara volt, majd, az i.sz. VIII. századtól fogva a mai is használatos török eredetű néven joghurtként ismerik.

A Nobel-díjas Ilia Macsnikov (1845-1916) 1908-ban közzétette kutatásának eredményeit a joghurt kedvező élettani hatásairól, s attól fogva ez a tejtermék szerte a világon a hosszú élet egyik titkaként vált közismertté.

A joghurt táplálkozás-élettani hatásai

A joghurt táplálkozás-élettani jelentősége értékes fehérjéinek, valamint a kalciumnak és a nyers tejben is megtalálható többi alkotónak köszönhető. A joghurt annyiban különbözik a friss tejtől, hogy az erjesztő baktériumok különleges anyagokat és értékes vitaminokat termelnek a tejsavas alvadás során. Mi több, maguk a baktériumok is sajátságos tápanyagokat és enzimeket tartalmaznak, így a joghurt fehérjéinek és a benne lévő kalciumnak sokkal kedvezőbb a hasznosulása, mint a nyers tej alkotóinak, így táplálkozás-élettani szempontból is értékesebbnek tekinthető annál. Mindez tehát a joghurtot előállító baktériumoknak köszönhető.

Állatkísérletek egyértelműen bizonyítják, hogy a tejsavas erjedésen keresztülment italok sokkal inkább előmozdítják a szervezet fejlődését, mint a nyers tej. Mi több, a joghurt egyik legfontosabb különlegessége az, hogy tejsavbaktériumainak köszönhetően hathatósan elősegíti a természetes tejcukor (laktóz) lebontását, ami a laktóz érzékeny emberek számára nagyon nehéz volna. Így a joghurt jelentősen csökkenti a belek laktóztartalmát, ami enyhíti a hasmenéses és egyéb emésztőszervi problémákat.

Melyek a joghurt egészséges jellegzetességei?

A joghurtban jól érvényesülnek a tejsavbaktériumok kedvező hatásai (L. bulgaricus – csak a bolgár joghurtban!, S. termophilus és L. casei. Nemrégiben kerültek a boltokba a bifidus baktériumokkal készült egészséges tejtermékek, amelyek természetes úton-módon tartják karban az ember emésztő traktusát.

Az ember bélflóráját nem lehet egyhamar megváltoztatni. Ezért a savanyított tejtermékek – mint például a joghurt – fogyasztása előszeretettel javasolható, jó volna, ha bevett szokássá válna.

Az utóbbi esztendőkben a joghurt rákellenes hatását is többen vizsgálták. A vizsgálatok szerint a joghurt tejsav baktériumainak rákellenes hatása kétrétű. Egyfelől a sejtek mutációs készségét csökkentik, mert a mutációt indukáló molekulák ellen hatnak, másfelől akadályozzák a rákos sejtek burjánzását. Egyes kísérletek szerint az esetek majd harminc százalékában megállt a sejtburjánzás a joghurt fogyasztásának köszönhetően. Ezek mellett a jopte joghurt további kedvező élettani hatásai is beigazolódtak: csökkenti az egész szervezet koleszterin szintjét, valamint a vérnyomást és az ammónia-szintet. Ráadásul a fertőző betegségekkel szemben is erősíti a szervezet ellenállását.

(A Nemzetközi Együttműködés Japán Ügynöksége – Japanese Agency for International Corroboration) Email: jicayoghurt@geobiz.net.

Recept ajánlat

A joghurt egyre inkább teret hódit az egészséges táplálkozásban, viszont a sokféle bolti készítmény mellett érdemes megízlelni a házi joghurt természetes, selymes ízét. Az otthon készített joghurt garantáltan mentes a fölösleges adalékanyagoktól, és valóban szolgálja a család egészségét. Így az alábbiakban közöljük a házi joghurt készítésének egyszerű receptjét, valamint néhány eredeti finomságot a nagy joghurt kultúrával rendelkező népek kulináris hagyományából.

Natúr házi joghurt

Hozzávalók:
1 l házi tej
2 dl bolti joghurt
1 kiskanál cukor

Tegyük fel forrni a házi tejet – szükség esetén bolti is készíthető – kevergessük, nehogy leégjen. Ha kicsit tovább főzzük és besűrítjük a tejet még finomabb lesz. Közben a joghurtot keverjük simára a cukorral. Miután a tej felforrt, hűtsük le kézmelegre (30 fok) majd finoman elegyítsük hozzá a joghurtot. Vigyázat, ha túl meleg a tej, nem sikerül a joghurt készítés! Keverjük alaposan össze, fedjük le és tartsuk langyosan egy tiszta pokrócba bugyolálva. A hőszigetelés segíti a joghurt baktériumok szaporodását. Estétől reggelig elkészül, ezután hűthetjük.

Srikant – indiai finomság

Hozzávalók:
1 l házi joghurt
2 evőkanál cukor
csipet sáfrány

A joghurtot sűrű szövésű anyagba öntjük (pelenka), és sarkait összefogva fellógatjuk. Helyezzünk alá egy edényt, hogy a savó kicsöpöghessen. Estétől reggelig besűrűsödik a joghurt. Nagyon kevés vízben forraljuk fel az egykét szál valódi sáfrányt, amíg megszínezi a vizet, majd keverjük hozzá a cukrot. A besűrűsödött joghurt krémet kanalazzuk egy edénybe és adjuk hozzá a sáfrányos cukrot. Ezt a rendkívül finom és tápláló édességet hűtve, desszertként tálaljuk.

Tarator – bolgár különlegesség

Hozzávalók:

1 db közepes kígyóuborka
½ l házi joghurt
néhány szál zöld kapor
1 evőkanál olíva olaj
1 evőkanál pirított dió
csipet só, őrölt fekete bors

Vágjuk egészen apró kockákra az uborkát de ne sózzuk be. A házi joghurthoz keverjünk hideg vizet. Forró nyári napokon akár zúzott jeget is használhatunk. Adjuk hozzá az apróra vágott kaprot, olajat, sót, borsot, majd az uborkát. Tartsuk hidegen, és tálalás előtt szórjuk meg az apróra tört pörkölt dióval.

forrás: kagylokulrt.hu

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>