2019 Szigetközi Vásár a Majorban.

2019. március 08. 08:00, péntek Infomóvár

Vasárnap Vásárnap! A Szigetközi Szatyor hagyományteremtő nagyvására!

  1. március 10-én vasárnap az ásványrárói Major ad otthont a szezonnyitó nagyvásárnak.

A programokról és tervekről dióhéjban:

Ásványrárón március 10-én vasárnap a Hédervári út 10. szám alatt a Major udvarán 8-15 óráig szabadtéri gyermek programokkal fűszerezve várják kedves Látogatókat.

A vásáron megtalálható lesz a kézműves élelmiszerektől,(sajtok, húsok, szörp, lekvár, tèszták, szezonális zöldség gyümölcs, méz, savanyúság, sütemény)

a képzőművészeken át , (keramikus, fazekas, bőrdíszműves, ruha készítő)

minden ami a hagyományok őrzése és a vásár nívójában helyet érdemel.

Gasztronómiai kínálat: Megyerikum hurka, kolbász, lángos, házi rétes, amit szigetközi mesterek készítenek!

Érkezéskor mindenkit forró teával köszöntenek a vásár szervezői!

A piac ebben az évben tavasztól őszig minden hónap utolsó vasárnapján várja azokat a kedves érdeklődőket, akiknek fontos kultúránk, hagyományaink életben tartása, azok akik a családjaikkal együtt szeretnék újra átélni ezt az életérzést, amit gyerekeink megismerhetnek és értékeit a jövőben továbbvihetik.

Mivel a Szigetközi Szatyor Alapítvány és A Major tulajdonosai számára fontos a hulladékmentesség, ezért a rendezők már elkötelezték magukat. A március 10-ei Vasárnap Vásárnapon elsőként a régióban csak lebomló evőeszközöket, tányérokat, poharakat használnak majd, amiket A Major területén komposztálnak!

További információ a rendezvényről a Szigetközi Szatyor közösségi oldalán található.

https://www.infomovar.hu/hirek/olvas/vasarnap-vasarnap-a-szigetkozi-szatyor-hagyomanyteremto-nagyvasara-2019-03-05-091226

0648393004b23358a343c6a782318b78

 

Vasárnap 2. Szigetközi Szatyor Vásár lesz a Majorban
2019-05-10 – by Engi Zsuzsa –  Győri Hírek

2019. május 19-én 8.00-15.00 óráig ismét Vasárnap Vásárnap!

A nagysikerű rendezvény ismét megrendezésre kerül a Majorban, Ásványrárón, a Hédervári út 10. szám alatt!

A szervezők újra összegyűjtik a régió őstermelőit, kistermelőit, kézműveseit! Hangulatos környezetben, színes kísérőprogramok kíséretében kedvükre válogathatnak majd a kedves vásárlók a portékákból! Házias ételek, valamint kézműves sör is várja a felnőtt látogatókat, és az aprónép szórakoztatásáról sem feledkeznek meg.

Végül kora délután, különleges finomságokkal és egyedi kézműves portékákkal telt szatyorral távozhat minden kedves, ide ellátogató vendég.
https://gyor.ihirek.hu/2019/05/10/vasarnap-2-szigetkozi-szatyor-vasar-lesz-a-majorban/

56560705_2342179192511828_3573321157144739840_n

 

2019. 05. 24. 07:00
Szigetközi Szatyor Vásár – annyira sikeres, hogy már a harmadikat tervezik Ásványrárón
Mészely Réka – Kisalföld

Több mint félszáz termelő és kézműves hozta el portékáját a napokban másodszor megszervezett ásványrárói Szigetközi Szatyor Vásárba, ahol ezúttal flashmob keretében hívták fel a figyelmet a hulladékmentes vásárlásra.

Ásványrárón márciusban szervezték meg az 1. Szigetközi Szatyor Vásárt. Első alkalommal közel félszáz termelő és kézműves termékei között válogathattak a vásárlók. Látva az akkori program sikerét, izgatottan indultunk a második vásárba, melyet a napokban tartottak.

– A Szigetközi Szatyor Alapítvány régi terve vált valóra a “Vasárnap vásárnap!” megrendezésével. Az elmúlt évben kezdtük el nagyvásárunk programtervének összeállítását. Az ásványrárói helyszín kiválasztásában fontos szempont volt, hogy a vidék is szerepet kapjon – emelte ki már az első vásár idején Balogh Zoltán, a vásár egyik ötletgazdája. A Mayer testvérek, Éva és Attila egy falusi éttermet és hozzá tartozó családi kikapcsolódási helyszínt álmodtak meg Miklós Ádám és Luka Gábor séfekkel a Szigetköz szívében, mely A Major nevet kapta.

Az étteremhez tartozó több mint egyhektáros területen kapott helyet a vásár. A márciusi nyitóprogram népszerűségén felbuzdulva a második eseményre már több mint ötven vásáros hozta el portékáját. Sajtok, húsok, szörp, lekvár, tészták, szezonális zöldség és gyümölcs, méz, savanyúság, sütemény között válogathattunk. Keramikus, fazekas, bőrdíszműves, ruha- és babakészítő is bemutatta alkotásait.

Több mint ötven kézműves és termelő hozta el termékeit az ásványrárói vásárba.

A nap eseményeit számos családi és szórakoztató programmal (például jópofa fajátékokkal), élő zenével tették színesebbé. Mayer Éva arról beszélt, hogy a továbbiakban bemutatkozási lehetőséget szeretnének biztosítani a hagyományőrző csoportoknak. Így várják a zenekarok, néptánccsoportok jelentkezését, akik szívesen lépnének fel a vásár közönsége előtt. Ugyanakkor a környezettudatosságot is szem előtt tartják. Ezúttal Tóth Andi és a Jön Alapítvány országos flashmob akciójához csatlakozva a hulladékmentes vásárlást kívánták szorgalmazni, mely csak egy kis odafigyelés és szervezés kérdése.

– Célunk az volt, hogy felhívjuk a vásárlók és az árusok figyelmét arra, hogy csomagolás nélkül is lehet vásárolni és műanyag nélkül is van élet. Arra kértük előzetesen az érdeklődőket, hogy öltsenek magukra zöld felsőt. Továbbá, hogy hozzanak magukkal dobozt, kosarat, textilszatyrot, és ne kérjenek zacskót vásárláskor – számolt be Balogh Zoltán, aki maga is textiltáskákkal, dobozokkal indul bevásárolni. Mi már most várjuk a következő vásárt, melyet június 16-án tartanak meg. Szeptemberig minden hónapban lesz alkalmunk találkozni kedvenc termelőinkkel, kézműveseinkkel.

https://www.kisalfold.hu/mosonmagyarovar-es-kornyeke/szigetkozi-szatyor-vasar-annyira-sikeres-hogy-mar-a-harmadikat-tervezik-asvanyraron-6246318/

6246318_1

 

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>