Tippek, ha változtatnál

A Szatyor célja, hogy alternatívát nyújtson minden korosztálynak egy egészségesebb életvitel vezetéséhez, ezt főleg a táplálkozásunkra kiélezve.

Rohanó világunkban szeretnénk lehetőségeket mutatni, amelyek reményeink szerint, konkurenciaként léphetnek fel a szupermarketek kínálatával szemben. Természetesen ez nem lesz olyan egyszerű, de ha a minőséget és az egészséget helyezzük előtérbe, van egy kis esélyünk.

A legnagyobb “ellenség” a megszokás, a gyors és kényelmes élelembeszerzés szokása, nem figyelve a minőségre, csak az árra.

Mit is tehetnénk? Talán kezdjük az alapoknál.

Nem megy minden egyszerre, legyünk elégedettek, ha csak pár rossz szokásról, beidegződésről szokunk le, merítsünk ötleteket a felsorolt lehetőségek közül és éljünk vele!

1. Nézd meg alaposan, mit vásárolsz, el fogsz szörnyülködni a különbségen, ha bizonyos termékeket jobban megvizsgálsz! Az olcsó termék általában silány minőség. (erről még később bővebben) Egy érdekes elgondolás ennek megoldására: http://safebrand.hu/

2. Válaszd a helyi terméket, tehát vásárolj a Szatyor termelőitől! Aktuális infók a Szigetközi szatyor Közösség Facebook oldalán : ( https://www.facebook.com/Szigetk%C3%B6zi-Szatyor-659532814109816/ )

3. Járj piacra! A Mosoni Piac csütörtök és szombat délelőtt várja a vevőket. Nézd meg ott is, kitől vásárolsz! Sok Szatyor Termelőt is megtalálhatsz, illetve sok helyi termelőt, aki csak azért nem csatlakozott hozzánk, mert nincs rá kapacitása. Vannak, akik nem helyi, de magyar termékeket árulnak, csak ezért nem tagok. Akinél nagyon sokféle áru van, az valószínűleg kereskedő. Ha tőle vásárolsz, kérdezd meg, honnan származik az áru, ha nem tudja megválaszolni, akkor ennyi erővel nagyáruházban is megveheted. Kérdezz!!! Ezért vagy piacon és nem egy polc előtt a boltban. A válaszokból azonnal leszűrheted, hogy érdemes-e az illetőtől vásárolnod.

4. Válaszd a minősített „bio”-t, bár ez sokak szerint drága ( http://tudatosvasarlo.hu/mibol-biot ). Megyénkben található az egyik legkomolyabb biokertészet, Rábcakapin. ( http://biokerteszet.com) Keresd fel!

5. Termeld meg magad, amit tudsz! ( http://www.origo.hu/idojaras/20130219-termeljen-biozoldseget-zsebkendonyi-kertben-novenytarsitas-biogazdalkodas-organikus-zoldseg.html )

6. Vásárolj MAGYAR terméket! (2012-ben frissítették utoljára a magyar terméklistát, de egyelőre mást nem találtunk: http://www.amagyartermek.hu/termekek/ céglista: http://www.magyar-termekek.hu/ …és ami nem magyar, csak úgy látszik: http://magyar-termekek.hu/nemveletlenul.html  Új jelölések: Magyar termék? Hazai termék?http://civishir.hu/gazdasag/ne-menjunk-hulyen-boltba/0910091552

7. Vásárolj olyan terméket, ami tartósítószer-,színezék- és adalékmentes! Jó ha tudod, mit jelentenek az E- betűs jelzések: http://nyarad.ro/egeszsegeletmod/1065-a-titokzatos-e-betkrl-avagy-mi-keruel-a-tanyerra

8. Ha nincs időd főzni, inkább rendelj friss ételt, mint hogy konzerv készételeket vásárolj! www.ehseguzo.hu

9. Keresd a helyit! https://www.30km.hu/pages/about-us

10. Legyen nálad szatyor! De tényleg. Rengeteg felesleges csomagolóanyaggal bombáznak minket a kereskedelemben, szólj nyugodtan, hogy te nem kérsz még egy zacskót! Ajánljuk Hölgyeknek és Uraknak is az összehajtható bevásárló szatyrot, mely rendkívül kis helyen elfér. http://www.argep.hu/trend/OSSZ/Oesszehajthato-bevasarlotaska.html

Pár alapélelmiszer és amit tudni érdemes róluk:

1. Víz – ebben a kérdésben felettébb szerencsések vagyunk :http://www.kisalfold.hu/mosonmagyarovari_hirek/palackba_kerul_a_kivalo_minosegu_csapviz/2209836/ http://www.mivizunk.hu/ Úgyhogy ne vegyetek nyakra-főre műanyag palackos ásványvizet! Aki szkeptikus, próbálja ki a házi víztisztítót tesztként (én is ezt tettem majd egy év múlva elajándékoztam)! Aki a szénsavashoz ragaszkodik, vegyen szódagépet, igen gyorsan megtérül az ára a palackos vizekkel szemben!

2. Zöldség -Gyümölcs(feltöltés alatt)

3. Húskészítmények  http://www.hirado.hu/2014/10/14/egyre-tobb-helyen-jelennek-meg-a-kms-vedjegyu-termekek

4. Tejtermék  http://www.origo.hu/tafelspicc/hirdetes/20140930-keresd-a-jelet-igyal-magyar-tejet-1.html

5. Tojás  http://zoldujsag.hu/hasznos-tudnivalok-a-tojasrol/

6. Pékáru (feltöltés alatt)

7. Méz, cukor, édesítők… http://tudatosvasarlo.hu/cikk/edessegek-fele-cukor-fele-mez

8. Lekvárok http://www.origo.hu/tafelspicc/teszt/20150116-sargabarack-lekvarteszt.html

9. Savanyúságok http://www.origo.hu/tafelspicc/teszt/20141128-savanyu-kaposzta-teszt-vecses-bajor-osztrak-feherbor.html

10. …..

Fontosnak tartom megjegyezni, nem szeretnénk prófétának tűnni. Mi is csak laikusként igyekszünk odafigyelni életvezetésünkre, ami néha jobban megy, néha nem.

Nem akarunk fanatikusok lenni, de tenni IGEN.

Ha bárki akár egy ötlettel is gazdagabb lett általunk, már megérte.

A cikket folyamatosan javítjuk, szerkesztjük. Szeretnénk kérni mindenkit, aki esetleg szakmailag jobban felkészült az itt megemlített témákban, segítsen minket észrevételeivel. Elérhetőségünk: szigetkoziszatyor@gmail.com

Köszönjük a figyelmet!

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>