Miniszterelnökség Nemzeti Együttműködési Alap által támogatott, “Vasárnap Vásárnap! A Szigetközi Szatyor hagyományteremtő nagyvására”. Szakmai beszámoló.


Vasárnap Vásárnap! A Szigetközi Szatyor hagyományteremtő nagyvására és bevezető programjai szakmai beszámolója. 2019 április.

Öt éve működő civil szerveződésünk heti szintű termelő-fogyasztó találkozókkal, és facebook oldalával próbálta a Mosonmagyaróvár és környéke lakosságát az egészséges, és tudatos táplálkozás felé terelni, a helyi termékek promotálásával, és a helyi termelők támogatásával. Több egyéb alternatív próbálkozásunk után (klasszikus bevásárló közösség szervezés, munkahelyi bevásárló közösség szervezés, előrendelési módszerekkel biozöldség rendelés, és átvétel szervezése… ) rájöttünk, hogy önerő hiányában nem tudunk komolyabb eredményeket elérni. Ezért egy támogatónk jóvoltából, alapítvánnyá váltunk. Mivel városi szinten továbbra sem kaptunk komolyabb segítséget, a Minisztériumhoz fordultunk ahol megnyertük a Miniszterelnökség Nemzeti Együttműködési Alap Egyedi pályázatát. NEA-E-18-0162

Első fázisként Mosonmagyaróvár városközpontjában a Művelődési ház előtt folytattuk heti szinten a termelő fogyasztó találkozók kivitelezését, és második fázisra tervezett nagyvásárunk előkészületeit. Itt a támogatás felhasználásával speciális molinókat készíttetve, lehetőségünk nyílt végre a régen tervezett rendezett egységes arculat kialakítására. Segítők alkalmazásával, sokkal professzionálisabbá fejlődött a rendezvény ahol gyermekek részére animációval, (fa játékok, buborék fújás, aszfalt rajz…) valamint reklámanyagok kiosztásával, direkt kommunikációval, újabb lépést tehettünk előre. A termelőknek is vonzóbbá tette a rendezvényt az szükséges kiegészítő eszközök professzionálisabb tárolása, logisztikája. A rendezvénysorozat a 2018-as év őszén lezárult.

A második fázisként a 2018-as év záróprogramjaként tervezett konkrét nagyvásárunk kivitelezését mindeközben, a következő évre kellett halasztanunk. A pályázat beadásakor még az eredeti koncepció szerint, a Magyar utcára tervezett szezonzáró vásár már nem volt releváns, mivel régi partnerünk már nem szervezett oda programokat, és az új helyszín sem hozta meg a várt átütést. Úgy ítéltük meg csak akkor lesz kivitelezve a nagyvásár, ha olyan helyszínt találunk ahol valóban hosszú távon, a későbbiekben önerőből is egy fenntartható rendezvénysorozatot tudunk inspirálni. Így találtunk rá a Mosonmagyaróvár és Győr között félúton fekvő Ásványrárón egy új helyszínre.

Intenzív online (Facebook) reklámozásba kezdtünk, új eszközeink segítségével, sokkal gördülékenyebben ment a munka. Sikeresen elértük Mosonmagyaróvár és Győr, valamint Szigetköz lakosságát is. A szervezés és a kivitelezés ilyen volumenben újdonság volt számunkra, de rengeteg önkéntes segítőnk akadt, így jól vettük az akadályokat. Az eredmény minden előzetes tervezetet felülmúlt. 2019 március 10.-én a támogatás jóvoltából, és a reklámozás sikerességéből adódóan, a régió legkedveltebb rendezvényét bonyolítottuk le közel 55 kistermelő és kézműves részvételével, valamint szakértői vélemények szerint közel 3000 látogató részvételével. A minőségi kísérőprogramok jóvoltából, elértük a kívánt célcsoportokat, vagyis komplett családok látogattak ki a rendezvényre ahol valós vásárlóerőként jelentek meg. Rendezvénysátrunk segítségével interaktív információs pontot tudtunk létrehozni a rendezvényen. A Facebook oldalunk látogatottsága ugrásszerűen megnőtt, így még több embert érhetünk el környezettudatos, egészségtudatos, és helyi termékeket támogató felhívásainkkal és információinkkal. A termelői és kézműves adatbázisunkat megdupláztuk. Egyre több civil szervezet, kistérségi önkormányzat, valamint kulturális szervező kéri segítségünket hasonló rendezvényekhez szakmai partnerként. Az alapítvány munkájának hatására az új szigetközi helyszín tulajdonosa is, további vásárokat hirdetett meg, melyeket már önfenntartó stratégiával próbál felvirágoztatni alapítványunk szakmai tapasztalatát és tanácsait felhasználva. Összegzésképpen bebizonyosodott, hogy bár régiónkban jócskán le vagyunk maradva a termelők számával és a helyi termékek népszerűségével az ország más részeihez képest, van létjogosultsága a munkánknak, még ha ez ebben a régióban esetleg több anyagi és fizikai befektetést is igényel.

Köszönet a támogatásért!

NEA_ME_BGA kép

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>