Ételízesítő házilag – házi vegeta tartósítószer nélkül


Manapság már a delikát és a vegeta sem az, ami régen volt. Arányaiban nézve már túl sok benne a só, tele van tartósítókkal, ízfokozókkal, színezékekkel és egyéb vegyi anyagokkal (Bővebb infó itt: moksa.hu). Mondhatni, majdnem hogy csak szemét, és mégis háztartások millióiban használják még ma is (néha mi is), holott egy jó fajta ételízesítőt magunk is könnyedén elkészíthetünk házilag. Ha valaki ez ügyben böngészik a világhálón, akkor számtalan receptet találhat. Mindegyik más valamiben. Van ahol az összetevők változóak, van ahol az arányok mások. Van, ahol szárított változatot mutatnak be, van ahol sósat. Mi most nem szárítottuk ki, mert bérlakás lévén nincs erre alkalmas helyünk. Az arányokat jómagam találtam ki, de természetesen ettől egyéni ízlés alapján el lehet térni. A feleségemmel ketten készítettük el, és a zöldségek megpucolásától az üvegekbe töltésik mindössze két, két és fél órába tellett, azonban legalább jövő őszig – ha nem tovább – megvan az ételízesítőnk, amiben csak zöldségek és só van. Azt hiszem, ennyit megért…


Hozzávalók az ételízesítőhöz:
– 1.3 kg sárgarépa
– 70 dkg petrezselyemgyökér (fehérrépa)
– 70 dkg karalábé
– 40 dkg zeller
– 4 db nagyobb paradicsom
– 5 db paprika (kápia, kaliforniai, tölteni való, stb. – vegyesen a legjobb)
– 3 nagy fej vöröshagyma
– 7-8 gerezd fokhagyma
– 30 dkg kelbimbó
– 30 dkg karfiol
– 30 dkg káposzta
– 2 csokor petrezselyem zöld (vagy 3 x 8 g szárított, morzsolt)
– 2 csokor zeller zöld
– konyhasó

Ételízesítő elkészítése:

A paradicsomokat merítsük forró vízbe, majd hámozzuk meg. A zöldségeket tisztítsuk meg, majd vágjuk akkora darabokra, hogy a turmixgép elbírjon velük. Aki akarja, turmixgéppel is ledarálhatja a zöldségeket, én a húsdarálót választottam. Daráljuk le a zöldségeket, majd az őrleményt mérjük meg, és annak súlyával arányosan adjunk hozzá konyhasót 5:1 arányban, azaz minden kiló őrleményhez 20 dkg sót. Nekem  a végére (sóval együtt) 5.5 kiló ételízesítőm lett, ami hét darab 720 ml-es üveget töltött meg. Ezzel a mennyiséggel jó ideig elleszünk. :-)
Tartósítószert felesleges hozzáadni, mert a só tartósít. csak be kell tenni a spájzba, és amikor kell, elő kell venni. Nem kell hűtőben sem tartani. Teljesen természetes, és nem csak só, ízfokozó és tartósító van benne, mint a bolti ételízesítőkben.

 

UPDATE 2014.10.01: A szöveget frissítettük, mert a mennyiségeket tavaly darabra adtuk meg. Rájöttünk, ez hiba volt, mert a zöldségek fajtán belül is igen nagy szórást mutatnak a méret tekintetében. Az idén elkészített mennyiségnél mindent megmértünk, és a receptet ennek megfelelően frissítettük. Tavaly (2013) 3 kg ételízesítőnk lett, idén a fenti mennyiségből 5.5 kg lett. Ami pedig az eltarthatóságot illeti, még van egy teljes üveggel a tavalyi adagból. Ez az üveg még kiváló állapotban van. Sosem volt hűtőben, kamrapolcon pihent. Nem romlott meg, nem lett penészes. Színe nem fakult ki, illata nem ment el. Íze is tökéletes. Egy évig tehát egészen biztosan eltartható a megadott sómennyiséggel. Persze, vannak, akik szerint sok ez a só (haha, bolti vegetához képest), ők próbálkozhatnak kevesebb sóval, de akkor nincs garancia a hosszú eltarthatóságra…

Egy hozzászólás ehhez “Ételízesítő házilag – házi vegeta tartósítószer nélkül

  1. Nagyon köszönöm ezt a finom ételízesítőt. Nagyon könnyű elkészíteni a szárított társával szemben. Most csináltuk meg először, de biztosan nem utoljára. Már régóta szerettem volna házi ételízesítőt, mert bolti vegetát már kb. 2éve nem használok. Eddig Himalaya sóval és sok zöldséggel és fűszerrel ízesítettem, de most ez a házi vegeta az ételeimet megkoronázza.

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>