Parmezános rántott cukkini sütőben sütve


Hozzávalók 2-3 főre:
*1 nagyobb cukkini
*1 tk só
*10 dkg liszt
*3 kisebb tojás
*15 dkg zsemlemorzsa
*5 dkg reszelt parmezán
*1 tk morzsolt petrezselyemlevél
*0,5 kk fokhagyma granulátum
*Pár ek olaj
A megtisztított cukkinit meghámozzuk, kb. 4 mm vastag szeletekre vágjuk. A magvas részt kivágjuk. A karikákat meghintjük sóval és hagyjuk, hogy levet eresszenek. Addig előkészítünk három tálkát. Az elsőbe mérjük a lisztet. A másodikba ütjük a tojásokat, amit kicsit felverünk. A harmadikba szórjuk a zsemlemorzsát, a reszelt sajtot, a morzsolt zöldlevelet, a fokhagyma granulátumot. Jól összekeverjük. A cukkini levét leöntjük és a fenti sorrendben bepanírozzuk. A sütőt előmelegítjük. 2 egész nagy tepsit kibélelünk sütőpapírral, kikenjük 2-3 ek olajjal. Belefektetjük a szeleteket és lespricceljük kevéske olajjal. Ha nincs ilyen eszközünk, akkor egy ecsettel szép vékonyan lekenhetjük a tetejüket. 180 fokon 30 perc alatt hőlégkeveréssel szép barnára sütjük. Kínálhatjuk párolt rizzsel egy kis fokhagymás tejfölös mártogatós kíséretében.

Sajtos cukkinigolyó
Hozzávalók 15 golyóhoz:
*1 közepes cukkini (reszelve mérve kb. 60 dkg)
*1 kk só *1 nagy csipet bors
*1 kk házi fokhagymakrém (esetleg 3 gerezd fokhagyma)
*1 nagyobb tojás *10 dkg reszelt sajt
*3-4 ek zsemlemorzsa
Panírozáshoz:
*3 ek liszt
*1 nagyobb tojás
*4-5 ek zsemlemorzsa
A megtisztított cukkini magvas belsejét kivágjuk (ha van neki), a héját nem szükséges eltávolítani. Sajtreszelőn lereszeljük. Meghintjük sóval, összekeverjük és hagyjuk állni kb. 20 percet. A levet eresztett cukkinit kicsavarjuk. Hozzáadjuk a tojást, a reszelt sajtot, a borsot, fokhagymakrémet (esetleg zúzott fokhagymát) és 4-5 evőkanál zsemlemorzsát, hogy jól összeálljon. Alaposan összedolgozzuk. Diónyi golyókat formázunk a két tenyerünk között. Három tálkát készítünk, az elsőbe a lisztet szórjuk, a másodikba a tojást kicsit felverjük, a harmadikba pedig a zsemlemorzsa kerül. A golyókat óvatosan a fenti sorrendben bepanírozzuk, mint a rántott húst. Bő olajat forrósítunk. Ha már jó forró, óvatosan beleengedjük a golyókat és közepes lángon világos barnára pirítjuk. Konyhai papírtörlőn hagyjuk a felesleges olajat lecsöpögni.

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>